20
12.2020

Przepyszny blok czekoladowy

 

Dzisiejsza propozycja to pyszny uzależniajacy blok. Uwielbiany przede wszystkim przez najmłodszych, ale do gorzkiej kawuni dla łasuchów również jest idealny. 

Składniki

• 1 słoik, ok 350 g twardego masła orzechowego (możesz zrobić sam lub
zakupić, bez dodatków chemicznych)

• 4 łyżki oleju koksowego zapachowego

• 5 łyżek ksylitolu / erytrolu / cukru kokosowego lub brązowego

• 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70-80%

• 1 szklanka płatków kukurydzianych lub herbatników (nadają chrupkości)

 

Wykonanie

1) W garnku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy, i cukier. Cały czas
mieszaj żeby się nie przypaliło.

2) Dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i wszystko się
połączy. Wyłącz gaz.

3) Dodaj pokruszone ciastka lub płatki (możesz zmieszać oba).
Sam wypróbuj w której postaci blok Tobie najlepiej smakuje ☺

4) Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta 22/22, wyłożone
papierem do pieczenia. Odstaw.

5) Gdy ostygnie włóż do lodówki.

6) Po 3-5 godzinach jest już zwarty i gotowy do krojenia. Blok trzymaj w lodówce.


Smacznego 

Strona używa cookies Dowiedź się więcej