Przepyszny blok czekoladowy
Dzisiejsza propozycja to pyszny uzależniajacy blok. Uwielbiany przede wszystkim przez najmłodszych, ale do gorzkiej kawuni dla łasuchów również jest idealny.
Składniki
• 1 słoik, ok 350 g twardego masła orzechowego (możesz zrobić sam lub
zakupić, bez dodatków chemicznych)
• 4 łyżki oleju koksowego zapachowego
• 5 łyżek ksylitolu / erytrolu / cukru kokosowego lub brązowego
• 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 70-80%
• 1 szklanka płatków kukurydzianych lub herbatników (nadają chrupkości)
Wykonanie
1) W garnku rozpuść masło orzechowe, olej kokosowy, i cukier. Cały czas
mieszaj żeby się nie przypaliło.
2) Dodaj połamaną na kostki czekoladę, mieszaj aż się rozpuści i wszystko się
połączy. Wyłącz gaz.
3) Dodaj pokruszone ciastka lub płatki (możesz zmieszać oba).
Sam wypróbuj w której postaci blok Tobie najlepiej smakuje ☺
4) Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia ciasta 22/22, wyłożone
papierem do pieczenia. Odstaw.
5) Gdy ostygnie włóż do lodówki.
6) Po 3-5 godzinach jest już zwarty i gotowy do krojenia. Blok trzymaj w lodówce.
Smacznego