17
01.2021
GUACAMOLE- luksusowa pasta z awokado
Nie masz pomysłu na awokado? Nie smakuje Ci w postaci naturalnej, jest jałowe? Koniecznie spóbuj ten przepis.
Pasta jest wyjatkowo smaczna, zdrowa, a regularnie stosowana ma działanie lecznicze.
Możesz używać ją jako sos lub dodatek na chleb, do warzyw, a nawet do krakersów na imprezę. Urozmaicaj.
Zaszalej z nowymi smakami ♥
Składniki na 6 porcji
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
- 1/4 małej cebuli, pokrojonej
- 1/2 średniego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 papryka chili, drobno pokrojona
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie 15 min
1. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, miąższ pzełóż do miski i widelcem rozgnieć na puree.
2. Cebulę pokrojoną opłucz pod wodą, aby nie zdominowała swoim smakiem, wysusz i dodaj do awokado.
3. Dodaj czosnek, sól, paprykę i kawałki pomidora. Dosól.
4. Posyp, ozdób zieleniną.
Spożyj od razu, a jeśli zostanie w lodówce pod przykryciem może stać kilka godzin.
Smacznego