17
01.2021

GUACAMOLE- luksusowa pasta z awokado

 

Nie masz pomysłu na awokado? Nie smakuje Ci w postaci naturalnej, jest jałowe? Koniecznie spóbuj ten przepis.

Pasta jest wyjatkowo smaczna, zdrowa, a regularnie stosowana ma działanie lecznicze.

Możesz używać ją jako sos lub dodatek na chleb, do warzyw, a nawet do krakersów na imprezę. Urozmaicaj. 

Zaszalej z nowymi smakami ♥

Składniki na 6 porcji

  • 2 dojrzałe awokado 
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 1/4 małej cebuli, pokrojonej
  • 1/2 średniego pomidora, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 papryka chili, drobno pokrojona
  • świeża kolendra lub natka pietruszki 

 

Przygotowanie 15 min

1. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, miąższ pzełóż do miski i widelcem rozgnieć na puree.

2. Cebulę pokrojoną opłucz pod wodą, aby nie zdominowała swoim smakiem, wysusz i dodaj do awokado.

3. Dodaj czosnek, sól, paprykę i kawałki pomidora. Dosól.

4. Posyp, ozdób zieleniną.

Spożyj od razu, a jeśli zostanie w lodówce pod przykryciem może stać kilka godzin.

Smacznego 

Strona używa cookies Dowiedź się więcej